Thessaly Evros Pass 2025: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για pass διακοπών έως 200 ευρώ: Συγκεκριμένα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) χορηγείται pass έως 200 ευρώ το έτος 2025 ως εξής:
α) για τους δικαιούχους του προγράμματος «Thessaly PassΑ 2025» που θα επιλέξουν ως προορισμό τις επιλεγμένες περιοχές, η ενίσχυση ανέρχεται σε εκατόν πενήντα ευρώ (150,00 €),
β) για τους δικαιούχους του προγράμματος «Thessaly PassΒ 2025» που θα επιλέξουν ως προορισμό τις επιλεγμένες περιοχές, η ενίσχυση ανέρχεται σε εκατόν πενήντα ευρώ (150,00 €) και
γ) για τους δικαιούχους του προγράμματος «Evros Pass 2025» που θα επιλέξουν ως προορισμό τις επιλεγμένες περιοχές, η ενίσχυση ανέρχεται σε διακόσια ευρώ (200,00 €).
Οι τρεις φάσεις (περίοδοι διακοπών) για το κάθε πρόγραμμα είναι οι εξής:
Φάση 1: Ιούλιος – Αύγουστος 2025,
Φάση 2: Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2025 και
Φάση 3: Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2025
Το πρόγραμμα αφορά τρεις προορισμούς (Thessaly A, Thessaly B και Evros) και τρεις χρονικές φάσεις μέσα στο έτος 2025 (1: Ιούλιος – Αύγουστος 2025, 2: Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2025, 3: Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2025).
Οι δικαιούχοι που θα επιλεγούν θα λάβουν άυλες ψηφιακές κάρτες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν στις παραπάνω περιοχές για διαμονή, εστίαση (φαγητό) και τοπικές μετακινήσεις.
Ειδικότερα, πρόκειται να εκδοθούν:
- 4.164 κάρτες των 150 ευρώ για το Thessaly A (φάση 1: 1.388, φάση 2: 1.388, φάση 3: 1.000)
- 4.164 κάρτες των 150 ευρώ για το Thessaly B (φάση 1: 1.388, φάση 2: 1.388, φάση 3: 1.000) και
- 3.000 κάρτες των 200 ευρώ για το Evros (φάση 1: 1.000, φάση 2: 1.000, φάση 3: 1.000).
Οι προορισμοί της δράσης αφορούν τις παρακάτω περιοχές:
- Thessaly A: Δήμος Νοτίου Πηλίου, Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου, Δήμος Βόλου
- Thessaly B: Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, Δήμος Αγιάς, Δήμος Τεμπών, Δήμος Πύλης (πλην Δημοτικών Ενοτήτων Γόμφων και Πιαλείων), Δήμος Μετεώρων
- Evros: Δήμος Σουφλίου, Δημοτική ενότητα Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης
Η πλατφόρμα:
θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή αιτήσεων από την Τετάρτη 23 Ιουλίου 2025 μέχρι την Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025.
Οι τελικοί δικαιούχοι θα αναδειχθούν μέσω ηλεκτρονικής κλήρωσης που θα γίνει μετά τη λήξη των αιτήσεων. Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του προγράμματος.
Για έτος 2025, η δράση έχει συνολικό προϋπολογισμό περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ και μέσω αυτής θα δοθούν συνολικά 11.328 κάρτες, με στόχο να τονωθεί ο τουρισμός και η τοπική οικονομία των πληγεισών περιοχών για τους επόμενους μήνες.
To Thessaly Evros Pass για το έτος υλοποίησης 2025 (ομοίως με το έτος υλοποίησης 2024) δεν έχει εισοδηματικά κριτήρια. Μπορούν να κάνουν αίτηση όσοι:
- Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, με βάση τη φορολογική δήλωση του 2023.
- Δεν έχουν δηλώσει κύρια κατοικία στους προορισμούς που περιλαμβάνει η δράση.
- Δεν είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τουρισμού της ΔΥΠΑ για την περίοδο 2024-2025 ή πρόκειται να επιλεχθούν για την περίοδο 2025-2026, ούτε λαμβάνουν αντίστοιχη παροχή από άλλο φορέα για τις ίδιες περιόδους.
Σημείωση: Οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών που εντάσσονται στη δράση εξαιρούνται από την διαδικασία.
Διαδικασία αιτήσεων
Η αίτηση είναι πολύ απλή και γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του vouchers.gov.gr με τους κωδικούς TaxisΝet. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να:
- Συμπληρώσουν στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση email και κινητό τηλέφωνο), τα οποία στη συνέχεια θα επιβεβαιώσουν,
- Επιλέξουν προορισμό και χρονική φάση,
- Δηλώσουν υπεύθυνα ότι πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής.
Σχετικά με τα στοιχεία επικοινωνίας, εφόσον αυτά είναι καταχωρισμένα στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.), δεν χρειάζεται περαιτέρω επιβεβαίωση.
Εναλλακτικά, οι αιτήσεις μπορούν να γίνουν και μέσω ΚΕΠ.
Όσοι επιλεγούν από την κλήρωση θα λάβουν άυλη ψηφιακή κάρτα πριν την έναρξη της περιόδου στην οποία κληρώθηκαν. Η ενεργοποίησή της γίνεται μέσω οδηγιών που αποστέλλει ο Πάροχος Υπηρεσιών – Πληρωμών.
Για τη χρήση της κάρτας απαιτείται smartphone με τεχνολογία NFC.
Σημειώνεται ότι, δεν υπάρχει δυνατότητα ακύρωσης ή διόρθωσης της αίτησης μετά τη λήξη της προθεσμίας.
Το Thessaly Evros Pass υλοποιείται από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Η σχετική ΚΥΑ:
Αριθμ. 42364 – ΦΕΚ Τεύχος 3765/16.07.2025
Τροποποίηση της υπ’ αρ. 43962/4.6.2024 κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Τουρισμού, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Ειδική εφαρμογή του Thessaly και του Evros Pass βάσει του άρθρου 37 του ν. 5086/2024 (Α’ 23) Καθορισμός των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για τη λειτουργία της ειδικής εφαρμογής και για την υλοποίηση της Δράσης» (Β’ 3172).
Αναλυτικά το κείμενο της ΚΥΑ για τα νέα pass διακοπών
Δημοσιεύτηκε στον Οδηγό του Πολίτη (https://www.odigostoupoliti.eu)
