Αλλάζει η φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων

Στην εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 31.10.2023 μεταξύ των άλλων αναφέρονται και τα εξής σχετικά με την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων

 

«Έτσι, από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα, το οποίο δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού.

Αποκτούν ωστόσο και ένα σημαντικό επιπρόσθετο κίνητρο για τη φορολογική τους συνέπεια. Γιατί, παράλληλα, όσοι εμφανίζουν κέρδη πάνω από αυτό το κατώτατο τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται, από το 2024, αυτομάτως από το 50% του τέλους επιτηδεύματος. Ενώ για τους υπόλοιπους η έκπτωση θα είναι της τάξης του 25%»

 

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου, το νομοθέτημα κινείται σε 5 άξονες.

Πρώτος, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών όπως η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Δεύτερος άξονας ο περιορισμός της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές και εν συνεχεία οι αποτελεσματικοί έλεγχοι, το νέο πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ανέφερε ότι το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών το 2022 δήλωσε εισόδημα κάτω από 10.920 ευρώ.

Όπως σημείωση, το νέο αυτό τεκμήριο που εισάγεται είναι μαχητό και το ύψος του (10.920 ευρώ ετησίως) μπορεί να περιορίζεται για ατομικές επιχειρήσεις με λίγα έτη λειτουργίας και μπορεί ν’ αυξάνεται για τις ατομικές επιχειρήσεις που έχουν περισσότερα χρόνια λειτουργίας, περισσότερους υπαλλήλους και τζίρο αρκετά μεγαλύτερο από το μέσο όρο του ΚΑΔ.

Το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται από το 2024 κατά 50% για όσους είναι πάνω από το νέο τεκμήριο και κατά 25% για όσους είναι κάτω για όσους δηλαδή δηλώνουν κάτω από 10.920 ευρώ.

Επίσης, ανέφερε ότι το 76% των ελεύθερων επαγγελματιών θα πληρώνει 0-3.000 ευρώ φόρο ετησίως και το 24% θα είναι αυτοί που θα πληρώνουν πάνω από 3.000 ευρώ το χρόνο.

Ο Υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης κατά την ομιλία του, ανέφερε τέσσερις πρωτοβουλίες του νομοσχεδίου.

Την υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο μέσω τραπεζικών μέσων, την καταβολή των επιδομάτων μέσω χρεωστικής κάρτας, αυστηρότερες κυρώσεις για συναλλαγές με μετρητά πάνω από 500 ευρώ και τις υποχρεωτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων για προϊόντα με ΕΦΚ.

Για το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών ο κος Θεοχάρης ανέφερε ότι, από το πεδίο εφαρμογής του εξαιρούνται οι αγρότες και οι αμειβόμενοι με «μπλοκάκι».

Η ελάχιστη αμοιβή για την εισφερόμενη εργασία του ελεύθερος επαγγελματιών προσδιορίζεται από:

α) η ελάχιστη αμοιβή δεν μπορεί να υπολείπεται του μεγαλύτερου, μεταξύ του ελάχιστου βασικού μισθού προσαυξημένου κατά 10% για κάθε τρία χρόνια εργασίας μετά τα τρία πρώτα έτη.

β) ανώτερο ετήσιο μισθό έως 30.000 που ο ελεύθερος επαγγελματίας καταβάλει στο προσωπικό του.

Δύο προσαυξήσεις πάνω στην ελάχιστη αμοιβή σωρευτικά:

– 1η: Ποσό ίσο με 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας των υπαλλήλων που απασχολεί

– 2η: Ένας συντελεστής όταν ο ετήσιος τζίρος είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρο του ΚΑΔ. Ο συντελεστής αυτός είναι 35%, 70% και 100%.

Το ανώτατο ποσοστό του τεκμαρτού κέρδους που θα φορολογηθεί δεν θα ξεπερνάει τις 50.000 ευρώ.

Το τεκμαρτό αυτό εισόδημα θα αναπροσαρμόζεται όσο αναπροσαρμόζεται ο κατώτατος μισθός.

Για τα τρία πρώτα έτη μετά την έναρξη επαγγέλματος δεν ισχύει το τεκμήριο, για το τέταρτο έτος παρέχεται έκπτωση 67% επί του τεκμηρίου, στο πέμπτο έτος έκπτωση 33% και στο έκτο το τεκμήριο ενεργοποιείται πλήρως.

Μειώνεται κατά 50% όταν ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80% και όταν η ατομική επιχείρηση είναι σε οικισμό ή κοινότητα κάτω τω 500 κατοίκων ή νησί κάτω των 3.000 κατοίκων μειώνεται κατά 50%.

Το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται για όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω της ελάχιστης αμοιβής και κάποιου μικρού περιθωρίου και θα εφαρμοστεί η μείωση 50% άμεσα. Για όσους δηλώνουν εισοδήματα κάτω από την ελάχιστη αμοιβή θα υπάρχει μικρότερη μείωση.

Κάποιος ο οποίος βρίσκεται στον έκτο χρόνο θα υπολογίζεται το τεκμαρτό στο κατώτατο των 10.920 ευρώ, από τον έβδομο χρόνο έχει +10%, από τον ενδέκατο χρόνο πάει στις 13.000 περίπου και από τον δέκατο τρίτο πάει στις 14.196 ευρώ.

Παράδειγμα: Ελεύθερος επαγγελματίας με τζίρο 60.000 που δηλώνει μηδενικά κέρδη και αμείβει υπάλληλο με 28.000 ευρώ, θα υπολογίζεται ο μισθός του υπαλλήλου δηλαδή οι 28.000 ευρώ. Δεν θα είναι αποδεκτό να φορολογείσαι με λιγότερο από τον υπάλληλό σου