Κοινωνικό τιμολόγιο από την ΕΥΔΑΠ

Κοινωνικό τιμολόγιο από την ΕΥΔΑΠ

Από τη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016, οποιoσδήποτε πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης μπορεί να υποβάλει αίτηση στον ιστότοπο της ΕΥΔΑΠ ώστε να ενταχθεί στο ΕΕΤ. Η ένταξη θα αρχίσει από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ (κλικ στην εικόνα)

eydap-koinoniko

—————–
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 29-01-2016

Χορήγηση δωρεάν νερού από την ΕΥΔΑΠ στους δικαιούχους του προγράμματος για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου και ο Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου το Έκτακτο Ειδικό Τιμολόγιο (ΕΕΤ) της ΕΥΔΑΠ. Με το τιμολόγιο αυτό η ΕΥΔΑΠ παρέχει στους δικαιούχους του προγράμματος για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης ορισμένη ποσότητα νερού δωρεάν. Διευκρινίζεται ότι δικαιούχου του ΕΕΤ είναι όλοι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις, ανεξάρτητα αν, για λόγους προτεραιοποίησης εντάχθηκαν στο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η κ. Φωτίου υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης έχει προκαλέσει ένα ντόμινο θετικών ενεργειών από άλλους φορείς τόσο του Δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Έδωσε παραδείγματα τέτοιων ενεργειών, όπως η διαγραφή χρεών από τράπεζες και η χορήγηση γευμάτων σε μαθητές. Επισήμανε ότι η ΕΥΔΑΠ με δική της πρωτοβουλία αποφάσισε αυτή την ενέργεια, «ανοίγοντας έτσι τους δρόμους της αλληλεγγύης του νερού». Κάλεσε και τις άλλες εταιρείες υδάτων να ακολουθήσουν στην περιοχή τους το παράδειγμα της ΕΥΔΑΠ.

Ο κ. Παπαδόπουλος έδωσε λεπτομέρειες για την ποσότητα του νερού που χορηγείται, η οποία, σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας είναι πολύ ικανοποιητική.

Από τη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016, οποιoσδήποτε πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης μπορεί να υποβάλει αίτηση στον ιστότοπο της ΕΥΔΑΠ ώστε να ενταχθεί στο ΕΕΤ. Η ένταξη θα αρχίσει από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

——————
20-01-2016
Δωρεάν νερό σε περίπου 58.000 νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και απαλλαγή από τα πρόστιμα σε όλους τους καταναλωτές που θα ρυθμίσουν τους καθυστερούμενους λογαριασμούς τους έως το τέλος Μαΐου αποφάσισε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ στο πλαίσιο της κοινωνικής της πολιτικής. Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις καταναλωτές δεν πληρώνει τους λογαριασμούς νερού, παρόλο που το 70% διαμορφώνεται έως 15 ευρώ την τριμηνία.

Το πρώτο μέτρο, που θα ισχύσει για ένα χρόνο, περιλαμβάνει δωρεάν διάθεση 6 κυβικών το τρίμηνο για οικογένειες με δύο μέλη, ενώ η ποσότητα θα αυξάνεται κατά 3 κυβικά για κάθε επιπλέον άτομο. Η ποσότητα νερού που θα διατεθεί χωρίς χρέωση στις οικογένειες που πλήττονται από την οικονομική κρίση υπολογίζεται σε 1,72 εκατ. κυβικά και αντιστοιχεί σε κατανάλωση που καλύπτει το σύνολο των πελατών της ΕΥΔΑΠ για μιάμιση ημέρα.

Το ειδικό έκτακτο τιμολόγιο αφορά λογαριασμούς που θα εκδοθούν μετά την 1η Φεβρουαρίου 2016 και οι δικαιούχοι θα κληθούν τις επόμενες ημέρες να υποβάλουν αιτήσεις ένταξης στο μέτρο. Επιπλέον, θα έχουν διαγραφή των προστίμων που τους έχουν επιβληθεί για καθυστερούμενες οφειλές. «Είναι ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό βοήθημα», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Γιάννης Μπενίσης, που θεωρεί ότι η δωρεάν ποσότητα καλύπτει τις βασικές ανάγκες μιας οικογένειας.

Με την ίδια απόφαση, η ΕΥΔΑΠ κάνει μια προσπάθεια να νοικοκυρέψει τα ταμειακά ανοίγματα των δύο εκατ. ευρώ που δημιούργησε παλιότερη απόφαση, σύμφωνα με την οποία δεν κόβεται η παροχή για καθυστερούμενους λογαριασμούς έως 500 ευρώ. Θεσπίζει εξόφληση σε δόσεις για οφειλές πάνω από 60 ευρώ. Η ελάχιστη δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 20 ευρώ και ο χρόνος αποπληρωμής θα καθορίζεται κατά περίπτωση, με την προϋπόθεση ότι θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους από την 1η Φεβρουαρίου 2016 έως τις 31 Μαΐου 2016. Προβλέπεται απαλλαγή από τα πρόστιμα για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ τους καθυστερούμενους λογαριασμούς.

Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε ισχύ, ακόμη και αν ο καταναλωτής καθυστερήσει την καταβολή τριών δόσεων. Σε περίπτωση όμως τετράμηνης καθυστέρησης θα επιβαρύνεται με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις και τόκους, καθώς και τα πρόστιμα που είχαν διαγραφεί.