Εμφάνιση κοριών σε ξενοδοχείο της Αττικής

Εμφάνιση κοριών σε ξενοδοχείο της Αττικής. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, μιλώντας στην τηλεόραση (18.10.2023), ο πρόεδρος των εργαζομένων επισιτισμού και τουρισμού, κ. Γιώργος Χότζογλου, πτέρυγα ξενοδοχείου στα νότια προάστια της Αττικής έκλεισε λόγω κοριών

Συγκεκριμένα μεταξύ των άλλων ανέφερε και τα εξής:

«Δυστυχώς έχουμε εμφάνιση κοριών. Ξενοδοχείο στο παραλιακό προάστιο της Αττικής αναγκάστηκε να κλείσει μια πτέρυγα για να προχωρήσει σε απεντόμωση. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι αυτό αποτελεσματικό αλλά μεταξύ άλλων προβλημάτων έχει υπάρξει και αυτό. Είναι φανερό ότι κάποιοι επισκέπτες μας κυρίως από τη Γαλλία μεταφέρανε τα έντομα και δυστυχώς κολλήσανε και στο ξενοδοχείο.

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα στρώματα στα ξενοδοχεία. Στο στρατό τα καίγαμε αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί ένα ξενοδοχείο με τέτοιο πρόβλημα. Έχουν εισχωρήσει στα στρώματα και είναι κόστος να αλλάξεις στρώμα σε ένα δωμάτιο. Τα μεγάλα ξενοδοχεία ανά τακτά χρονικά διαστήματα αντικαθιστούν τα στρώματά τους. Μέχρι στιγμής είναι ένα ξενοδοχείο που έχει πρόβλημα»

 

Κοριοί. Πληροφορίες και αντιμετώπιση
Οι κοριοί είναι μικρά, νυκτόβια, άπτερα παρασιτικά έντομα που ανήκουν στην οικογένεια των Cimicidae. Ο κοριός είναι επίπεδος και έχει ωοειδές σχήμα και οι διαστάσεις του φτάνουν 4 έως 5 mm μήκος και 1.5 έως 3 mm πλάτος. Το χρώμα του δέρματος τους είναι σκούρο καφέ έως βαθύτερο κόκκινο καφέ. Όταν συνθλίβονται εκπέμπουν μια άσχημη μυρωδιά

Τα τσιμπήματα τους μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορες επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων δερματικών εξανθημάτων, ψυχολογικών επιδράσεων και αλλεργικών συμπτωμάτων. Τα τσιμπήματα των κοριών μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές του δέρματος που κυμαίνονται από αόρατες, σε μικρές περιοχές κοκκινίλας, σε προεξέχουσες φυσαλίδες. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν μεταξύ λεπτών και ημερών για να εμφανιστούν, και υπάρχει κνησμός σε κάθε περίπτωση. Κάποιοι μπορεί να αισθάνονται κουρασμένοι ή να έχουν πυρετό. Συνήθως, ακάλυπτες περιοχές του σώματος επηρεάζονται και συχνά τρία δαγκώματα εμφανίζονται σε μια σειρά. Δεν είναι γνωστό αν με τα τσιμπήματα των κοριών μεταδίδονται μολυσματικές ασθένειες. Σπανιότερα τα τσιμπήματα των κοριών μπορεί να προκαλέσουν νέκρωση του δέρματος ή αγγειίτιδα.

Ωστόσο το είδος που ευδοκιμεί στην Ελλάδα, εκτός του στρες που μπορεί να προκαλέσει και μιας ενδεχόμενης αλλεργικής αντίδρασης δεν ενοχοποιείται για κάτι άλλο

Οι κοριοί τρέφονται μόνο με αίμα. Προτιμούν να είναι δραστήριοι τη νύχτα, όταν ο οικοδεσπότης είναι κοιμισμένος.

Ο κοριός μετά από ένα γεύμα αίματος πρήζεται και φαίνεται με ένα κόκκινο χρώμα, καθώς η κοιλιά του είναι ημιδιαφανής. Το κόκκινο αυτό χρώμα σε μερικές ώρες σιγά σιγά εξασθενεί και μετά από 2 ημέρες που θα έχει χωνέψει θα γίνει αδιαφανές και μαύρο.

Οι κοριοί μπορούν να καταναλώσουν αίμα από ανθρώπους και ζώα. Έτσι μπορούν να βρουν τροφή τσιμπώντας σκύλους, γάτες, πουλιά, τρωκτικά, ακόμη και νυχτερίδες.

Ο κοριός μπορεί να εισβάλει στον χώρο μας με πολλούς τρόπους. Δεν ισχύει πως προτιμάει το βρώμικο περιβάλλον, αλλά έχει παρατηρηθεί πως προτιμάει τα μέρη που υπάρχει αρκετή τροφή όπως χώροι που υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και ζώα.

Οι κοριοί βρίσκονται σε ρωγμές και σχισμές, συμπεριλαμβανομένων των ραφών των στρωμάτων, πίσω από σοβατεπί, πρίζες και κορνίζες.

Οι κοριοί συνήθως εισβάλουν μέσω αντικειμένων που εισέρχονται σε σπίτια όπως παλιά έπιπλα, στρώματα, βαλίτσες, ρούχα και άλλα.

Επίσης αν το κατοικίδιο σας έχει προσβληθεί από κοριό υπάρχει η πιθανότητα αν δεν παρατηρηθεί εγκαίρως να εξαπλωθεί σε πολλά σημεία.

Ο κοριός συναντάται σε πολλούς χώρους όπως οικίες, καταστήματα, αποθήκες, γυμναστήρια και μέσα μαζικής μεταφοράς, ξενοδοχεία, αποσκευές των επισκεπτών ή άλλα προσωπικά αντικείμενα, όπως τσάντες και χαρτοφύλακες.

Αυτό που κάνει πολύ δύσκολη την ανίχνευση των κοριών είναι το μικρό τους μέγεθος αλλά και ότι κρύβονται σε πολύ μικρές χαραμάδες σε έπιπλα, κάσες και τοίχους. Επίσης βρίσκουν καταφύγιο στο εσωτερικό χαλιών και μοκέτας.

Κάτι ακόμη που κάνει πολύ δύσκολο τον εντοπισμό τους είναι πως ο κοριός την ημέρα δεν δραστηριοποιείται καθόλου και κρύβεται στο καταφύγιο του. Επιπλέον όταν μας τσιμπάει δεν τον καταλαβαίνουμε καθώς εκκρίνει μια πρωτεΐνη με αναισθητικές ιδιότητες

 

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στον Οδηγό του Πολίτη (odigostoupoliti.eu). Επιτρέπεται η αναδημοσίευση (όχι αυτολεξεί) του περιεχομένου του παρόντος άρθρου, μόνο με αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link)(https://www.odigostoupoliti.eu), της πηγής προέλευσης